Велика неолитска научна журка у Плочнику

 

97217534

 

 

 

      Позивамо вас да нам се придружите на великој научној журци која ће се одржати у Архео парку Плочник, 20. маја од 12 до 22h. Имаћете прилике да се дружите са писцима, археолозима, физичарима, математичарима, форензичарима, астрофизичарима… Желимо да на овај начин промовишемо науку и другачији начин учења, а посетиоцима научне журке пружимо прилику, не само да се забаве већ и да виде и учествују у свим активностима!

 

Линк за више информација: http://naukauplocniku.weebly.com

 

Програм:

       
Добродошли у Плочник (од 12:00 до 16:00)

– О неолиту… Јулка Кузмановић Цветковић, археолог
– Ткање на неолитском разбоју – Цветанка Арсић, наставник практичне наставе, Вуле Никетић, социолог – дефектолог, Соња Здравковић, наставник математике, ШОСО ,,14.октобар“ Ниш
– Прављење накита и посуда од глине , Владица Ристић , наставник ликовне културе, Соња Здравковић, наставник математике, ШОСО ,,14.октобар“ Ниш
– Како се меси неолитски хлеб? – Јулка Кузмановић Цветковић, археолог

        Наука у Плочнику (од 14:00 до 17:00)
– Физика помоћу штапа и канапа – Владан Младеновић, наставник физике, Гимназија Алексинац
– Математика на коју смо заборавили – Слађана Трајковић, наставник математике Техничка школа ,,15.мај” , Прокупље
– Логаритми у археологији – Слађана Трајковић, наставник математике Техничка школа ,,15.мај” , Прокупље
– Форензика и отисак прста , Љубиша Динић, криминолог МУП Ниш

        Спортске активности (од 17:00 до 18.30)
– Бацање камена с рамена
– Скакање из места у даљ
– Прескакање лијане
– Повлачење лијане (конопца)

        Романтична наука (од 18.30 до 22.00)
– Представљање књиге “Винча-знамење богова”, аутор Иван Драјзл, издавач ПОРТАЛИБРИС Београд /роман о најстаријим људским заједницама, мезолиту и неолиту/
– Топљење руде бакра – Јулка Кузмановић Цветковић, археолог
– Предавање ,,Митови и звезде”, проф др Драган Гајић, департман за физику ПМФ Ниш
– Астрономско посматрање неба телескопом, Астрономско друство ,,Алфа” , Ниш

         Организатори:
Народни музеј Топлице , Прокупље
Техничка школа ,,15.мај” , Прокупље
Регионални центар за професионални развој запослених у образовању, Ниш
Астрономско друштво ,,Алфа”, Ниш

Музеји Србије, десет дана од 10 до 10

Манифестација „Музеји Србије, десет дана од 10 до 10” у Народном музеју Топлице.

Национални музеји Србије организују нову манифестацију Музеји Србије, десет дана од 10 до 10. Манифестација ће трајати од 9. до 18. маја 2015. и обухватаће читав низ изложби и пратећих програма у виду презентација, јавних разговора и других садржаја, којима ће бити обележени важни датуми као што су 9. мај – Дан победе над фашизмом и Дан Европе, 18. мај – Међународни дан музеја и с њим повезана Европска ноћ музеја, 16. маја.

New Year

Програм:

Бој на Плочнику

На Плочничком пољу које је са три стране омеђено брдима а само са истока отворено према долини, још се повремено наилази на по који комад оружја заостао из Боја на Плочнику. Према народном предању, црква чији су једва темељи сачувани, у засеоку Лукићи је саграђена пре тог боја а око цркве су сахрањени српски борци изгинули у боју.

Локалитет Плочник

 

Село Плочник налази се у јужној Србији, западно од Ниша, на 27.километру ма­гистралног пута од Прокупља према Куршумлији. Административно, припада општини Прокупље, Топличком округу. Село ла­гано умире будући да је све мање становни­ка. Затворена је школа, не ради вуновлачара, не функционише железничка станица, нема продавнице… А ово је село с историјом од 7500 година.

IMG_0004

Црква

Темељи једнобродне цркве налазе се на узви­шењу које доминира над долином. У околини је велики број средњевековних гробова. Сачувано је десетак надгробних споменика с натписом и неколико с урезаним крстовима и представама животиња.

DSCN0948

Римске терме

Римске терме у Бацу су откривене приликом градње пута од Прокупља према Куршумлији а како је пут ишао право кроз објекат, направљен је мост испод кога су сачуване и конзервиране терме. Откривени објекат има димензије 24х13,30м, у јужном делу су базени са топлом и хладном водом а северни део је простор гардеробе и припреме за улазак у базене. Топли део терми је имао хипокауст, систем за грејање топлим ваздухом, са ложиштем на западној страни.

selo_Panorama

Неолитско налазиште Плочник

Најзначајнији, засад познати, неолитски ло­калитет у Топлици, Плочник, случајно је откривен далеке 1927.г. приликом прокопавања усека за трасу железничке пруге. Пронађени предмети, а поготово остава бакарних алатки које је Упра­ва железница уступила Музеју кнеза Павла,

istorijat01

Историјат

Локалитет Плочник- историјат истраживања- откриће

Локалитет Плочник је откривен 1927. године приликом изградње трасе за железничку пругу. Пронађени археолошки материјал је прослеђен Народном музеју у Београду, убрзо су почела истраживања. Прва сезона ископавања на око 500 м2 богатог културног слоја, дала је знатну количину керамичког материјала, пећи и што је најважније, „оставе“ масивних бакарних алатки. Миодраг Грбић, директор пројекта, определио  је локалитет у касни неолит-рани енеолит у монографији публикованој 1929.године. Величина локалитета и богатство материјалне културе навело је Милутина Гарашанина да млађу фазу Винчанске културе назове Винча-Плочник.

Добродошли у Плочник

Неолитско налазиште у Плочнику је откривено далеке 1927.године. Отад трају истраживања и стручне полемике – шта је заправо Плочник? Је ли то неолитско насеље, металуршка метропола, праисторијски тржни центар…

Посетилац који на лицу места жели да види Плочник, доскора, уколико не погоди време ископавања, на терену је могао да види само равно поље омеђено рекама и брежуљцима. Јер, после ископавања, откривени предмети иду у Музеј а сонда се затрпава. Од ископавања до излагања предмети се чувају у депоима, далеко од очију јавности.